Cele mai bizare descoperiri ale anului 2022: știai că albinele sunt pești sau că păianjenii visează?

de: Iulia Kelt
29 12. 2022

Anul 2022 a fost unul un pic mai bun decât cei doi de dinaintea sa, însă nu a făcut rabat de la ciudățenii.

Dincolo de politica mondială care pare să atârne pe un fir de ață, ori tragediile care au avut loc, în paralel, știința a avut parte, la rândul ei, de câteva descoperiri ciudate, pe alocuri chiar drăgălașe, după cum vei vedea în cele ce urmează.

Ce s-a descoperit interesant în 2022

  • Spre exemplu, știai că păianjenii visează la fel ca noi? Cercetătorii care au înregistrat mișcările ochilor și ale piciorușelor păianjenilor au observat că tuburile retiniene se mișcă în mod regulat în timpul somnului. Ei cred că asta este o dovadă clară a faptului că și aceste mici ființe pot intra într-o fază de REM.
  • Mai mult, știai că ouăle de pinguin sunt transparente atunci când sunt gătite? Desigur, te-ai putea întreba de ce ar vrea cineva să gătească ouăle unor ființe atât de drăgălașe. Să-ți amintim că și puii de găină sunt la fel de frumoși?
  • O veche legendă urbană se dovedește a fi adevărată: dacă îți pui un umeraș de haine pe cap, îți poate face capul să se întoarcă involuntar. Cunoscut sub numele de „reflexul umerașului”, un studiu a analizat fenomenul, punând umerașe pe capetele voluntarilor sănătoși. Dintre aceștia, 85% au experimentat o rotație involuntară a capului.

 

  • Hârtia igienică a fost inventată abia în 1857. Înainte de asta, oamenii trebuiau să se bazeze pe alte metode pentru a se șterge. În timp ce în China preferau un băț de bambus înfășurat în pânză de bumbac, europenii optau pentru o tehnică ușor diferită, folosind un burete pentru toată lumea. Da, ai citit bine.
  • Albinele sunt pești, conform legii din California. Din punct de vedere biologic, desigur, albinele nu sunt pești, așa cum au remarcat judecătorii de la Curtea de Apel din California, în hotărârea lor. Cu toate acestea, instanța a decis că acestea pot fi clasificate drept nevertebrate, oferindu-le protecție în temeiul Legii speciilor pe cale de dispariție din California, care anterior nu le proteja.
  • Despre Efectul Mandela se vorbește destul de mult, mai ales în ultima perioadă. În esență, termenul este dat amintirilor colective false ale unui lucru sau eveniment. Denumirea a fost împrumutată de la însuși Nelson Mandela, despre care oamenii credeau că ar fi murit cu mult înainte de 2013t. Mai mult, poți citi aici despre Goncharov, cel mai bun film „regizat de Martin Scorsese”, dar care n-a existat niciodată.